Färg och perspektiv lära

Här under kommer ni att få se några foto av verkligeten att det verkligen är perspektiv både genom olika typer av volymer som ökar eller minskar sk enpunkts persektiv.
Och att färgen ändras beroende på hur nära eller långt borta den är, vilka färger som finns intill och vilket ljus det finns.
Eftersom ögat skall se genom smuts och olika partiklar i luften och det blir svårare att se färg på länge avstånd ser det ut att bara. vara mörkare , eller i luft att ha tappat färgen.
 
 
Vi börjar med en enkel bild av fält , en väg,  och himmel
 
 
Förklaring:
Vägen är lika bred hela vägen, men det som är långt borta SER ut att vara mindre, därför minskar bredden på vägen. Allt går till en punkt på horisontlinjen
Träden är lika stora men eftersom de är längre bort SER de små ut. Allt går till en punkt på horisontlinjen.
 
Färgen blir mörkare tappar sin naturliga färg ju längre bort den är. Ex bergen längst bort ser ut att vara mörka, förmodligen är de lika gröna som gräset närmast dig i bilden. Detta att du inte ser färgen beror på orenheter och olika partiklar i luften.
 
 
Himelen är blåastt närmast dig dvs längst upp i kanten av bilden , vid horisonten alltså långt från dig är den ljustbå och ser inte så blå ut för den tappar lite av sin färg för det är längre bort. detta beroende på alla orenheter och partiklar i luften.
 
 
 
 
 
 
Förklaring:
Danmark sedd från HBG, förmodligen är det grönt i Danmark, men eftersom det är längre bort ser vi inte färgen så bra så det SER grått ut
Himmelen ser ju bara grå ut här, det beror på att bilden är kapad så långt ner, hade vi sett mer av himmelen hade det förmodligen varit blåare längre upp.
 
 
 
Här ytterligare en bild som  visar att växtligheten ser mörkare ut längre bort egentligen har det samma ljusare nyans av grönt. Himmelen är blåast längre upp i kanten för det är närmare än borta vid horisonten där luften har tappat sin färg. Och vid det här laget  vet du varför!    Vet du inte varför var god börja från början på denna sida.
 
 
 
 
 
 
Öresundsbron i häftigt perspektiv
Förklaring:
  •  Bron är lika bred hela tiden, men SER smalare ut ju längre bort den är. genom sk enpunkts perspektiv allt går till en punkt  på horisontlinjen
  • Himmelen är blåast närmast dig, alltså längs upp i bilden, men ser ut att ha tappat sin färg vid horisonten, för det är längre bort
 
 
 
 
 
 
 
 
Ytteligare 3 exempel på att marken blir mörkare ju längre bort den är. Eftersom ögat har svårt att urskilja färg på håll eftersom vi skall se genom så många partiklar och orenheter i luften
 
Himmelen har på alla tre bilderna bilderna tappat sin färg vid horisonten. Du vet varför.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Samma sak igen fast på stranden
Marken  och havet, är mörkare längre bort och himmelen har tappat färgen längre bort
 
 
 
Snabbt över till vinter
 
Det spelar ingen roll om det är sommar eller vinter det är alltd samma fenomen. Marken tappar sin färg ju längre bort det är. Bergen bort i fjärran SER ut att vara grå, pga av alla orenheter och partiklar i luften som ögat har svårt att se igenom.
Himmelen har mest färg i överkanten av bilden för det är närmare oss, än borta vid horisonten där himmelen har tappat sin färg
 
 
 
 
 
 
 
Här ska du lägga märke till , att skuggor i snö är blå, och i vanlig ordning har himmelen tappat färg vid horisonten, varför? Och varför är det mörkare i horisonten?
 
 
Till sist i avsnittet ute. Kan himmelen vara rosa? Varför?
 
 
 
 
Nu skall vi in
 
Där ser man inte så mycket förändringar i färg eftersom det är så små avstånd, men däremot i perspektivet, här under några fotoexempel.
Lägg märke till att färgen ändras LITE beroende på om det ligger i skugga eller inte. Väggarna har förmodligen samma vita färg på alla väggar, men sidoväggarna SER ut att vara gråare  än mittväggen, de ser även ut att vara  vitare där fönstren sitter, detta beror på om väggen ligger i skugga eller inte.
 
 
 
Allt går till en punkt mitt på den motsatta väggen. VAR?
 
Kanten på bäddmadrassen  har förmodligen samma färg runtom, men det ser ut a vara olika nyanser av grå/vit beroende på om  kanten ligger i skugga eller ej.
Samma sak med väggen, förmodligen samma färg på hela väggen, men det ändras lite beroende på ljuset eller skuggan.
Sängarna SER ut att vara smalare uppe vid huvudkudden beroende på  att den delen av sängen är längre ifrån oss och SERmindre ut, beroende på enpunktsperspektivet allt går till en punkt på den motsatta väggen
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: