0 Läs mer >>
ÖGAT
 
Allt du ser är egentligen upp och ner i ögat det vänds sedan rätt i hjärnan.
 
 
 
Historia om kameran eller Konsten innan kameran
 
 
Innan kameran uppfanns någongång i mitten av 1800 talet strävade/försökte alla konstnärer  efter att måla och rita av så riktigt som möjlig.  iIbland använde man en sk "camera Lucida" eller "Camera obscura", eller ett rutnät till sin hjälp. 
 
 
Man fuskade alltså!
Exempelvis ville man rita i perspektiv, måla veck på kläderna, måla skuggor och volymer och djup, då, tog man hjäp av olika verkyyg för att det skulle se så riktigt ut som möjligtIbland väldigt ofta blir jag /vi alla imponerade av hur har de gjort, hur fick de in alla figurerna,  på samma tavla och de ser ju så riktiga ut!?? Några exempel För att fixa detta så fuskade man lite, med hjäpmedel  som ex Camera Lucida och Camera obscura, enkla viarianter av rutnät använde man med
 
 
 
 Här några exempel hur fick de plats med allt? Och de ser ju så riktigt ut
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Se filmerna så förstår du vad,
  hälpmedlen "camera Lucida" och "camera obscura" är 
 
 Camera Obscura är ett ljustätt rum med ett litet hål i väggen som fungerar som ett ljusobjektiv. Om det i ett mörkt rum faller in ljus genom ett litet hål i väggen kan det på motsatta sidan av rummet uppstå en svag, uppochnedvänd bild av det som finns utanför hålet. Camera obscura som i princip är en föregångare till de tidiga kamerorna.
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 Historien om kameran
 
I miten av 1800 talet uppfannn man kameran, nu behövdes inte konstnärerna mer på samma sätt. När de blev fria att måla hur de ville, inte enbart så riktigt som möjligt,  då uppstod alla olika konstrikningar ex: impressionism, experssionim, kubism,surrealism osv osv Härnere ser du tre olika exempel på lådkameror
 
 
 
 
 
 
 
 
 
man kunde dö av att fotografera!
 
 
I börjang var det många fotografer som dog av att ta foto. Det berodde på att för att fixa blixten måste man blanda bla krut i pulverblandningen som skulle smälla av i en blixt som sken. Fotografen stod under skynket till lådkameran och smällde av blixten hade han blandat fel, så blev det en för kraftig smäll och......
 
Mer fotohistoria och om hur man framkallar se här
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Så här uppfattar ögat ljus

 

Tappar och stavar skickar signaler till hjärnan

I ögat i irisen hittar du stavar och tappar det kan se lite olika ut man kan ha blå, gröna eller bruna ögon osv osv. Men det spelar ingen roll vilken färg du har på ögonen funktionen alltså hur de fungerar eller är upbyggda är lika hos alla

Det ljus som når ögat tas emot av ljuskänsliga nervceller i näthinnan. De skickar signaler vidare till hjärnan som sätter samman signalerna till bilder. Det är de  cellerna som ser färg, de kallas för tappar

 

 

Hur vet vi att du är du?

Stavar används när man ska se i mörker, det är stavarna som gör att man känner igen saker eller människor  Du kan kika i ditt eget öga så ser du pupillen, stavarna och tapparna runtom.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ögats skydd och storlek
 
Alla männsikor har lika stora ögon, det är bara öppningarna som är olika stora och därför ser man ut att a olika stora ögon. För att skydda ögat mot smuts, dammkorn, sand osv osv har man ögonlock och fransar. Ett annat skydd är tårar, ögat får inte torka ut eftersom det finns en känslig hinna i ögat " Hornhinnan" så här ser det ut.
 
 
 
 
 
 
 
Färgblind?? 
 
 
Defekt färgseende är i de allra flesta fall ärftligt, och vanligast hos män Det uppskattas att defekt färgsinne förekommer hos minst 8 % av den manliga befolkningen, men endast 1 % av den kvinnliga
(kopierat från wikipeda)
 
 
 
 
 
 
Gör ett enkelt färgtest
 
Vilken  siffra ser du?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Totalt blind eller?
 
Det finns massor av smutspartiklar i luften,  ju längre bort vi skall se dessto mindre färg ser vi, för ögat kan inte se igenom alla  partiklar i luften.
 
 
Därför ser det ut att vara mörkare , lite grå- blå färglöst svartare ju längre bort det är, kolla de här exemplen
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
Här ett utmärkt exempel på djup i färg
Längst ner färg ju längre upp mot horisonten du kommer (alltså längre upp på papperat/bilden) dessto  mörkare.
 
Med himmelen blir det tvärtom Blåare längst upp ju längre ner mot horisonten dessto färglösare.
(notera oxå att skuggor i snö alltså vitt blir blågrått)
 
 
 
 
Himmeln ser alltid mest blå ut rakt upp,  i horisonten har den förlorat en del av sin färg för alla smutsiga partiklar i luften, och ser då  nästan vit ut
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
Är vi bäst på färg i Sverige??
 
 Över hela världen använder man sig av ett Svenskt färgsystem NCS färgskala och färgnummer
 Alla färgnyanser har ett nummer hur de är blandade för då kan man gå in i en färgaffär på Island eller i New Deli och få exakt samma färgnyans bara man har blandningsnumret kolla NCS. Det går inte att namnge färger för alla mäniskor ser färg olika.
Exempelvis Dalablå, apelsingul,gamelrosa.    Vad är det för färger??  Vi ser/referar alla till olika nyanser av färg
 
 
 
 
 
 
 
Uppgift:
 
 
 
 1.  Ta att A3 papper vik så att du får 12 rutor ( det gör inget egentligen hur du får till det eller om de inte är exakt rakt)  Måla varje ruta i  
 
ruta 1.kärleksröd
ruta 2.apelsingul
ruta 3.plommonlila.
osv 4.mossgrön
osv 5.dalablå
6.gammelrosa
7.kritvit
8.baby blå
9.ferrari röd
10.smutsgrön
11.havsgrön
12.havsblå
 
 
 
 

Ögat, färg och foto

0 Läs mer >>
 
 
 
 
Börja med ett A3 papper, vik papperet på mitten. Skriv ditt namn, klipp sedan ut längs med konturerna av ditt namn. 
Vik upp det utklippta namnet, och titta på baksidan.  Vad kan det föreställa ?
 
 
 
Kanske en gubbe, en gran, en sak  en.... ja precis det du tycker. 
Rita ut gränserna mellan de olika områdena ex var huvudet skall sluta var kroppen kommer osv. Måla
 
 
 


Namnbild

0 Läs mer >>
 
 
Grunden till hur du blandar gips

Gips brinner ihop och blir stelt
Du får INTE hälla gips i avloppet. Eftersom inget vatten  lser upp det i rören  gips brinner ihop och blir helt stelt som en propp i avloppsröret. Det blir stopp i vasken.
 
 
 
 
 
Blanda gips och gjut din figur
 
 • Blanda gips (ca 10 msk gips blandas med ca 4 msk vatten blir ca 1,5 dl gips) gipspulvret  blandas i en  plastbunke tillsamans med vatten så mycket att  man får  fil konsistens eller smält glass konsistens.   
 • ( Konsistens = fathetsgrad . fasthet beskaffenhet struktur stadga)
 • Det spelar ingen roll om vattnet är varmt eller kallt. Du behöver inte ens röra ut klumparna.
 • Häll ditt blandade gips i formen. När du fyllt din form skaka lite eller daska till din form så att ev luftbubblorstoger till ytan och spricker.
 • Efter ett tag kan du känna hur formen blir varm, det är när gipset brinner ihop och blir stelt. Låt stå  och stelna. När gipsformen känns varm och torr inte kall och blöt ta ut gipset ur formen .
 • Sandpappra och fila bort ev kanter och ojämnheter.

Gipsblandning

0 Läs mer >>
 
Billigaste Formen
 
 
 
 
Tag en choklad advetnskalender ät upp all choklad eller ta ur all choklad. Det man får kvar är en plastform med 24 olika fördjupjupningar med olika figurer.
 
 
 
Gips brinner ihop och blir stelt
Du får INTE hälla gips i avloppet. Eftersom inget vatten  löser upp det i rören  gips brinner ihop och blir helt stelt som en propp i avloppsröret. Det blir stopp i vasken.
 
 
 
 
 
Blanda gips och gjut din figur
 
 • Blanda gips tag ca 6 msk gips som blandas i en bunke tillsamans med vatten så mycket att  man får , fil konsistens eller smält glass konsistens.    ( Konsistens = fathetsgrad . fasthet beskaffenhet struktur stadga.)

 • Det spelar ingen roll om vattnet är varmt eller kallt. Du behöver inte ens röra ut klumparna).
 • Häll ditt blandade gips i formarna det gör inget om det rinner över lite hellre för mycket än för lite.
 • När du fyllt din form skaka lite eller daska till din form så att ev luftbubblorstoger till ytan och spricker.
 • Efter ett tag kan du känna hur formen blir varm, det är när gipset brinner ihop och blir stelt. Låt stå  och stelna. När gipsformen känns varm och torr inte kall och blöt ta ut gipset ur formen .
 • Sandpappra och fila bort ev kanter och ojämnheter.
 • Måla din gipsfigur och klistra fast en magnet på baksidan
 

Kylskåpsmagneter i gi...