Rasism i bild

Rasism i bild

 

 

 

Rasism

Rasism är att behandla människor olika utifrån hur de ser ut, eller vad de har för bakgrund. Det kan ofta bero på fördomar, alltså att man tänker att några är på ett visst sätt, utan att man känner dem.

Rasism kan vara både ett sätt att tänka och ett sätt att bete sig mot andra. Man kan tänka och bete sig rasistiskt för att man tycker att man har rätt att göra det, men det kan också vara något man gör omedvetet.

 
 

  

Vad är rasism?

Rasism är när någon tror att människor är väldigt olika, beroende på hur de ser ut eller var de kommer ifrån. Rasism kan göra så att vissa behandlas bättre och andra sämre.

Ordet rasism kommer från ordet ras. Förr trodde många att människor tillhörde olika raser, som hade olika egenskaper och var olika mycket värda.

Människor kan se olika ut och till exempel ha olika färg på huden. Den sortens skillnader gäller bara utsidan. Två personer med olika hudfärg kan vara mer lika varandra än två personer med samma hudfärg. 

Nu för tiden innebär ordet rasism att någon behandlas på ett särskilt sätt på grund av

  •          sin hudfärg
  •          sin kultur
  •          det land man kommer från
  •          att man tillhör en viss folkgrupp.

Vad leder rasism till?

Rasism kan skapa orättvisor och diskriminering. Till exempel att vissa får fördelar, bara för att de ser ut på ett visst sätt. De har kanske lättare att få en bostad på grund av vad de heter eller var de kommer ifrån. Och någon annan har svårare att få bostad på grund av sitt namn eller sin bakgrund.

Ibland kan rasism leda till att konflikter uppstår mellan olika grupper av människor. Hat och våld har ibland lett till strider mellan grupper, som tidigare kanske har levt bra tillsammans.

Rasism och diskriminering kan ske för att någon har fördomar. Fördomar beror ofta på dålig kunskap. Ibland kan det påverka hur man beter sig. Till exempel om en arbetsgivare tror att någon som har ett svensk namn är lämpligast för ett visst jobb, bara för att personen har fått sin utbildning i Sverige.

Att utsättas för rasism kan vara obehagligt och skrämmande. Om man blir utsatt för våld eller blir trakasserad är det viktigt att anmäla det till polisen. Om man blir diskriminerad kan man anmäla det till diskrimineringsombudsmannen.

 

 

 

Facebook-storm mot rasistisk Pippi-gardin

 

Två mörkhyade barn som fläktar Pippi Långstrump. Det är motivet på gardinen som såldes på Astrid Lindgrens Värld.

Den rasistiska gardinen orsakade kritikstorm på Facebook.

 

 

 

Rasistiska Fazer?

 

2008 tog Fazer bort sin klassiska gubbe

 
från lakritspaketen.  
 
 
De följde sedan upp med att även ta bort Geishan på geishachokladen & gubben på Turkisk Peppar.  
 

 

Men Kinagubben

 får vara kvar. Det är väl näst efter "lakritsgubben" den som verkligen skulle kunna klassas som rasistisk - en gul snubbe med sneda ögon & trekantshatt liksom... Lite konstigt.

 

 

Kalle Anka på julafton censureras - uppfattas som rasistisk  

 Kalle Anka på julafton kommer i år att visas i en nedkortad version. Två korta sekvenser har klippts bort, då de uppfattas som rasistiska.

Bägge sekvenserna finns med i kortfilmen "I jultomtens verkstad". Den svarta dockan som själv hoppar ner på en stämpel och får ett OK i rumpan klipps bort. Man klipper också bort den del av paraden där en äldre man i skägg går bakom en sparkande åsna med vagn. Detta då den kan tolkas som en nidbild av judar.

Beslutet om att klippa ner kortfilmen har tagits av Disney. De levererar Kalle Anka varje år till 40 olika länder, och på förfrågan sade de att de ville anpassa Kalle Ankas jul från 1930- till 2000-talet.

 

http://www.youtube.com/watch?v=v1ah1XeO23c

 

( Jag har fått frågan varför jag publicerar en sida om rasism! Svaret är enkelt enligt skolverket skall jag som lärare i bild gå igenom olika bildgenrer ex rasism i bild. Detta är 1 sätt)

 

Detta är vad jag tittar på vad gäller denna bildgenger och vad skolverket säger om ämnet

 

Bildanalys

 

9. Bilder som behandlar frågor om identitet, sexualitet, etnicitet och maktrelationer och hur dessa perspektiv kan utformas och framställas

 

10. Massmediebilders budskap och påverkan och hur de kan tolkas och kritiskt granskas

 

11. Samtida konst- och dokumentärbilder samt konstverk och arkitektoniska verk från olika tider och kulturer i Sverige, Europa och övriga världen. Hur bilderna och verken är utformade och vilka budskap de förmedlar

 

12. Ord och begrepp för att kunna läsa, skriva och samtala om bilders utformning och budskap

 

Kommentera här: